Blogi

GS1:n GRAI tarjoaa ratkaisun eri yritysten välillä kiertävien pakkausten yksilöintiin

Uudelleenkäytettäviä kahvimukeja
Pakkausten yksilöintiin ja uudelleenkäytön toteuttamiseen on olemassa erilaisia vaihtoehtoja. Mikäli pakkausten uudelleenkäytön ympärille muodostuva toimintaympäristö koostuu useista eri yrityksistä, on olemassa olevaan, avoimeen ja globaaliin standardiin perustuva yksilöinti parhaiten skaalautuva ratkaisu.

GS1-standardijärjestelmässä uudelleenkäytettävien pakkausten yksilöivä tunnistenumero on GRAI (Global Returnable Asset Identifier). Se on kiertävien kuormankantajien ja pakkausten tunnus, joka soveltuu erityisesti toimijoiden välillä kiertävien ja erillistä seurantaa kaipaavien kuorma- ja pakkausvälineiden yksilöintiin. Sen avulla voidaan yksilöidä esimerkiksi kuormalavoja, rullakoita sekä erilaisia kuljetuslaatikoita tai muita pakkauksia.

Tunnistenumero voidaan sisällyttää viivakoodiin, 2D-koodiin tai etäluettavaan RFID-tunnisteeseen. Sen muodostamiseen voidaan käyttää samaa GS1-yritystunnistetta, joka kaikilla tuotteitaan GTIN-koodeilla (Global Trade Item Number) yksilöivillä yrityksillä on jo valmiiksi olemassa. 

 

GRAI ei sido yritystä tiettyyn järjestelmätoimittajaan tai pakkausvalmistajaan.

 

GRAI antaa pakkaukselle identiteetin 

Nimensä mukaisesti GRAI on globaalisti yksilöivä tunnistenumero, joka on yhteentoimiva eri pakkausvalmistajien välillä, ja jota voidaan hyödyntää eri järjestelmissä sekä näiden välisessä tiedonvaihdossa. GRAI perustuu avoimeen standardiin, jonka käyttö ei sido yritystä mihinkään tiettyyn järjestelmätoimittajaan tai pakkausvalmistajaan. Näin esimerkiksi uudelleenkäytettävien pakkausten merkintöjä ei tarvitse uusia vaikkapa järjestelmän vaihdon yhteydessä, ja arvoketjun eri toimijat voivat hyödyntää samoja merkintöjä omissa järjestelmissään. 

GRAI mahdollistaa sekä pakkaustyypin että pakkausyksilöiden tunnistamisen. Se voi sisältää sarjanumeron, jonka avulla voidaan seurata esimerkiksi yksittäisen pakkauksen käyttökertoja ja sen liikkumista toimitusketjussa eri toimijoiden välillä. GRAI antaa pakkaukselle oman pysyvän identiteetin, jolloin se voidaan tunnistaa aina samalla tunnistenumerolla, vaikka sen sisältämä tuote ja sen määrä vaihtelevat eri käyttökerroilla. 

Webinaaritallenne: Uudelleenkäytettävien pakkausten yksilöinti

Katso tallenne 22.8.2023 järjestetystä webinaaristamme, jossa kerroimme GRAI-tunnisteesta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista vastata tuleviin EU-lainsäädännön vaatimuksiin.

Avoimen standardin ansiosta GS1 SMART-Boxin toimintamallia voidaan laajentaa myös muunlaisiin pakkauksiin.

 

Esimerkki GRAI:n käytöstä: GS1 SMART-Box

Saksassa yli kymmenen yrityksen joukko on ottanut käyttöön uudelleenkäytettävän GS1 SMART-Boxin, jonka yksilöinti perustuu GRAI-standardiin. Projektin tarkoituksena oli vähentää kertakäyttöisten kuljetuspakkausten määrää toimitusketjussa ja tuoda tilalle koko toimialan käytettävissä oleva malli kiertävien kuljetuslaatikoiden käyttöön. Projektissa onnistuttiin alentamaan osallistuneiden yritysten logistisia kustannuksia 20 prosenttia ja vähentämään kartonkilaatikoiden käyttöä jopa 60 prosenttia. Vähennys on merkittävä, sillä saksalaisen energia- ja ympäristötutkimuslaitos Ifeu:n mukaan uudelleenkäytettävä kuljetuslaatikko tuottaa keskimääräisessä käytössään jopa 35 prosenttia vähemmän hiilidioksidia kuin kertakäyttöisten pakkausten käyttö.

Avoimen standardin ansiosta toimintamallia voidaan tarvittaessa laajentaa myös muunlaisiin pakkauksiin, kunhan niille annetaan saman standardin mukainen tunnistenumero. Vaikka projekti keskittyikin logistisiin pakkauksiin, toimii se yksilöinnin ja automaattisen tunnistamisen osalta hyvänä esimerkkinä myös uudelleenkäytettäville kuluttajapakkauksille.

Katso video: What is the GS1 SMART-Box?

Lue myös:

Uudelleenkäytettävien pakkausten yksilöinti auttaa vastaamaan tuleviin lainsäädännön vaatimuksiin