Uusilla pakkauksilla eroon lääkeväärennöksistä

Pari viikkoa sitten Suomessa paljastui lääkeväärennösepäily tuotteesta, jota oli ehditty antaa sairaalahoidossa oleville potilaille. Viranomaisten epäilyt heräsivät syöpälääkkeen virheellisten pakkausmerkintöjen takia. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan kyseessä on jo toinen kerta, kun väärennetyksi epäilty lääke on päässyt viralliseen lääkekanavaan Suomessa.

Lääkeväärennökset ovat kasvava maailmanlaajuinen ongelma. Syöpälääkkeet ja muut kalliit tuotteet ovat alttiita väärennöksille, kun järjestäytynyt rikollisuus laajentaa toimintaansa huumebisneksestä lääkerikoksiin paremman katteen ja pienempien sanktioiden perässä.

Uusi lääkepakkaus

Euroopassa ongelmaan aiotaan vastata helmikuussa 2019 voimaan tulevan lääkeväärennösdirektiivin (Falsified Medicines Directive) avulla. Direktiivi edellyttää lääkeyrityksiltä uudenlaisten pakkausmerkintöjen ja prosessien käyttöönottoa. EFPIA suosittelee jokaiseen reseptilääkepakkaukseen lisättävän GS1 Datamatrix -viivakoodin, joka sisältää GTIN-tuotenumeron, yksilöllisen sarjanumeron, eränumeron sekä viimeisen käyttöpäivän.

Valmistuksen jälkeen jokaisen markkinoilla myytävän tuotepakkauksen yksilöivät tiedot tulee syöttää EU:n keskitettyyn tietokantaan. Tuotteen tiedot tarkastetaan tietokannasta ennen lääkkeen luovuttamista asiakkaalle apteekissa tai sairaala-apteekissa. Näin pyritään varmistamaan tuotteiden aitous sekä tehokas takaisinveto, jos tuotteita joudutaan vetämään pois markkinoilta.

Haluatko kuulla lisää?                                         

GS1 on maailmanlaajuinen organisaatio, jonka standardit tarjoavat ratkaisun lääkeväärennösdirektiivin merkintävaatimusten täyttämiseen. Ota yhteyttä asiantuntijoihimme ja kysy lisää aiheesta tai tilaa tarpeisiinne räätälöity sisäinen koulutus.

Takaisin uutishuoneeseen

Ota yhteyttä

Roskapostin estämiseksi, ruksaa ylläoleva laatikko.