Rakennusala GS1 Global Forumissa

Rakennusala on noussut globaalisti kuumaksi puheenaiheeksi GS1:ssä, kun perinteisistä toimintatavoistaan tunnettu ala on alkanut kehittyä ja digitalisoitua vauhdilla. Kehitysaskelten lomassa on huomattu, että alalle tarvitaan yksiselitteinen ja globaali tapa yksilöidä ja tunnistaa jokainen tuote, jotta ne voidaan liittää esimerkiksi erilaisiin digitaalisiin BIM (Building Information Model) tai Digital Twin -järjestelmiin.

Myös tuotetietojen jakaminen ja yhdisteleminen on osoittautunut haastavaksi maailmassa, jossa on monia maa- ja sektorikohtaisia käytäntöjä. GS1-standardit tuovat alalle paljon kaivattua yhtenäisyyttä, jotta sovelluksia voidaan yhdistää ja kehittää edelleen. Globaalit standardit nähdään yhtenä osaratkaisuna rakennusalan tuottavuuden parantamisessa. 

Yhteistyötä GS1:n ja alan organisaatioiden välillä on kehitetty niin kansainvälisellä kuin kansallisella tasolla. BuildingSmart International, joka kehittää ja ylläpitää BIM-sanakirjaa sekä toimintamalleja, on allekirjoittanut Memorandum of Understanding -julkilausuman GS1 Global Officen kanssa. Paikallisia vastaavia julkilausumia on tehty esimerkiksi Australiassa, Ranskassa ja Puolassa.

Myös muut tahot varsinkin Pohjoismaisssa, ovat tuoneet julki vaatimuksia yksilöllisen tuotenumeron eli GTIN-koodin käyttöönotosta. Ruotsissa tähän päätyivät yhdessä isot rakennuttajat, kuten NCC ja Skanska yhdessä alan liittojen kanssa. Norjassa GS1-standardien käyttöönottohanketta johtaa kaksi isoa julkista rakennuttajaa Statsbygg ja RHF/SiV-Tønsbergprosjektet. Näiden lisäksi erilaisia pilotteja ja kehitysprojekteja on lähtenyt myös liikkeelle. Global Forumissa projektejaan esittelivät muun muassa norjalaiset Cobuilder ja Lovenskiold Handel. Mielenkiinnolla seuraamme miten projektit ja yhteistyökuviot etenevät eri puolilla maailmaa.  

Takaisin uutishuoneeseen

Ota yhteyttä

Roskapostin estämiseksi, ruksaa ylläoleva laatikko.