Mikä on tarkistusnumero ja miten se toimii?

Aloittaessasi merkitsemään tuotteitasi GS1:n sinulle myöntämillä yksilöllisillä GTIN-koodeilla, olet luultavasti kuullut koodeihin sisältyvistä tarkistusnumeroista. Tarkistusnumeron avulla voidaan tarkistaa erilaisten numerosarjojen ja koodien oikeellisuus. Se on numerosarjan viimeinen, edeltävien numeroiden perusteella laskettu numero, jonka tarkoituksena on varmistaa, että koodi on syötetty oikein.

Tarkistusnumeroita käytetään monissa käyttötarkoituksissa, kuten henkilötunnuksissa ja pankkien viitenumeroissa. Myös kaikki GS1-järjestelmään kuuluvat tunnistenumerot, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, sisältävät tarkistusnumeron.

Tarkistusnumerolaskuri

Vuodesta toiseen, yksi verkkosivujemme suosituimmista osioista on asiakastukisivustolta löytyvä tarkistusnumerolaskuri. Tarkistusnumerolaskuri on tullut tutuksi useimmille asiakkaillemme, sillä se on kätevä apuväline GTIN-koodien ja muiden GS1-standardien mukaisten tunnistenumeroiden muodostamisessa. Esimerkiksi tuotteiden yksilöimiseen käytettävä 13-merkkinen GTIN-koodi (”enari”) koostuu GS1-yritystunnisteesta, vapaavalintaisesta numerosarjasta sekä tarkistusnumerosta. Syöttämällä yritystunnisteesi ja vapaavalintaiset numerot laskuriin, saat selville oikean tarkistusnumeron kyseiselle koodille. 

Tarkistusnumerolaskuri nopeuttaa huomattavasti oikean tarkistusnumeron määrittämistä sitä edeltäville numeroille. Sitä käyttäessäsi sinun ei tarvitse miettiä tarkistusnumeron määräytymisen logiikkaa, sillä ohjelma tekee tarvittavat laskutoimitukset puolestasi. Mikäli kuitenkin haluat ymmärtää, kuinka tarkistusnumero määräytyy, tutustu alla olevaan laskentamalliin, jonka avulla voit laskea GTIN-koodin tarkistusnumeron manuaalisesti.

Tarkistusnumerolaskuri taulukko 1

Esimerkki

Seuraavassa taulukossa on esimerkki, jossa on laskettu tarkistusnumero GTIN-koodille.

Tarkistusnumerolaskuri taulukko 2

Suosittelemme aina varmistamaan, että tarkistusnumero on oikein ennen kuin viivakoodit painetaan tuotteisiin. Mikäli numero on väärä, koodi on lukukelvoton eikä se toimi kassapäätteillä.

Avaa tarkistusnumerolaskuri

Takaisin uutishuoneeseen

Ota yhteyttä

Roskapostin estämiseksi, ruksaa ylläoleva laatikko.