GTIN-koodisäännöt ovat nyt GTIN-hallintastandardi

Aiemmin GTIN-koodisäännöt sisälsivät kymmeniä eri sääntöjä, joiden tulkitseminen saattoi olla haastavaa. Tästä syystä GS1-organisaatio on tehnyt globaalin uudistuksen sääntöihin ja säännöt on selkeytetty uuteen GTIN-hallintastandardiin. GTIN-hallintastandardissa on luotu säännöt vain niihin tapauksiin, joissa pitää antaa tuotteelle/pakkaukselle uusi GTIN-koodi.

GTIN-hallintastandardi sisältää 9 erilaista sääntöä, jolloin olemassa olevalle tuotteelle on annettava uusi GTIN-koodi. GTIN-koodin uusiminen on tehtävä joko vähittäistuotteelle ja kaikille sen kuljetuspakkauksille tai pelkästään kuljetuspakkauksille. Seuraavissa tapauksissa on tuotteelle annettava uusi GTIN-koodi:

  1. Tuotteen koostumus tai toiminnallisuus muuttuu
  2. Ilmoitettu nettosisältö muuttuu. Huom! aiemmin nettosisällön ilmoittamisessa oli Suomen sisäinen sääntö, että GTIN-koodi piti uusia vain yli 3%:n muutoksissa. Tämä sääntö ei enää ole voimassa, vaan mikäli tuotteesta ilmoitettu nettosisältö tai nettopaino muuttuu, on on aina annettava uusi GTIN-koodi.
  3. Mitat tai bruttopaino muuttuvat yli 20%
  4. Sertifiointimerkki lisätään tai poistetaan
  5. Ensisijainen tuotemerkki/brandinimi muuttuu
  6. Aikasidonnainen tai kampanjatuote. Huom! ei vaadi vähittäistuotteen GTIN-koodin vaihtamista, mutta kampanjatuotteilla kuljetuspakkausten GTIN-koodit on vaihdettava
  7. Pakkauksessa/laatikossa oleva määrä muuttuu
  8. Etukäteen määritelty lajitelma muuttuu
  9. Pakkaukseen merkitty hinta muuttuu

GTIN-hallintastandardi löytyy ladattavana tiedostona:  https://asiakas.gs1.fi/gs1-yritystunniste/gs1-jarjestelman-ohjeet/gtin-hallintastandardi

Vaihtuvamittaisten tuotteiden säännöt ovat aina maakohtaisia, eikä GTIN-hallintastandardi ota kantaa vaihtuvamittaisten tuotteiden koodien vaihtamiseen.

Takaisin uutishuoneeseen

Ota yhteyttä

Roskapostin estämiseksi, ruksaa ylläoleva laatikko.