GTIN-koodien uudelleenkäyttö on kielletty

GS1-standardin GTIN-koodien hallintaa koskeva ohjeistus päivittyi vuoden 2019 alussa. Tällöin astui voimaan muutos, jonka myötä markkinoille tuodulle tuotteelle annettua GTIN-koodia ei enää saa käyttää myöhemmin uudelleen minkään toisen tuotteen tunnisteena.

Digitalisaatio luo painetta pysyvämpään yksilöintiin

Muutoksen taustalla on yhä kiihtyvä digitalisaatio ja sen mukanaan tuoma paine pysyvämmälle tuotteiden yksilöinnille. Digitaalisissa kanavissa tuotteen elinkaari on usein huomattavasti pidempi kuin perinteisissä fyysisissä myymälöissä. Esimerkiksi kuluttajien välisillä markkinapaikoilla se voi olla jopa vuosikymmeniä, jolloin tarve tuotteen tunnistamiseen ja siihen liittyvien tietojen ilmoittamiseen ei pääty, vaikka sen valmistaminen olisikin jo lopetettu. Pysyvä ja aidosti yksilöivä numerointi on avainasemassa nykypäivän kuluttajan monikanavaisten ostokokemusten muodostumisessa.

UniqueID_pic

GTIN-koodien uudelleenkäyttö on kiellettyä toimialasta riippumatta

GTIN-koodien uudelleenkäyttö on ollut tähänkin asti harvinaista ja esimerkiksi terveydenhuollossa sekä monilla teknisillä teollisuudenaloilla käytettävillä tuotteilla se on ollut kiellettyä jo aiemmin. Nyt tehdyn muutoksen myötä tämä koskee toimialasta riippumatta kaikkia GTIN-koodeilla yksilöitäviä tuotteita. Ainoa poikkeus sääntöön ovat vaihtuvamittaisten tuotteiden, kuten esimerkiksi vaihtuvapainoisten tuoreiden elintarvikkeiden, yksilöinnissä käytettävät kansalliset koodit, jotka voidaan ottaa käyttöön uudella tuotteella, kun poistuvan tuotteen viimeisimmän valmistuserän säilyvyysajankohdasta on kulunut 24 kuukautta.

Muutoksen myötä lisäsimme saatavilla oleviin yritystunnisteisiin uusia vaihtoehtoja. GS1 Finlandilta voit nyt hankkia tarpeestasi riippuen joko 10-, 100-, 1 000- tai 100 000 GTIN-koodia sisältävän GS1-yritystunnisteen.

Lue lisää GS1-yritystunnisteista

Takaisin uutishuoneeseen

Ota yhteyttä

Roskapostin estämiseksi, ruksaa ylläoleva laatikko.