Englannissa parannetaan potilasturvallisuutta ja saadaan säästöjä standardeilla – onnistuisiko sama myös Suomessa?

Englannissa terveydenhuoltojärjestelmä NHS on päättänyt olla edelläkävijä. He haluavat parantaa jokapäiväistä tehokkuutta ja tarkkuutta sekä parantaa potilasturvallisuutta ottamalla käyttöön yhtenäisiä toimintamalleja. Muutama vuosi sitten he julkistivat uuden eProcurement strategian, jonka kivijalka nojaa globaalien GS1-standardien käyttöönottoon.

GS1 tuottaa lisäarvoa tuomalla alalle yhteisen toimintatavan eri toimijoiden välille, jotta suurimpien haasteiden ratkaiseminen olisi helpompaa. Tarvitaan yhtenäinen, yksiselitteinen sekä globaali tapa tunnistaa ja seurata lääkkeitä, välineitä, potilaita ja paikkoja läpi toimitusketjun, jotta toimintoja voidaan tehostaa. Näin päästään irti alalle ominaisista sisäisistä ja yhteensopimattomista toimintatavoista ja prosesseista.

Kuva pienempi

Scan4Safety -ohjelmalla merkittäviä säästöjä

Strategian implementoinnissa on keskiössä Scan4Safety -ohjelma. Sen tarkoituksena on kuuden sairaanhoitopiirin toimesta näyttää esimerkkiä ja esitellä GS1 standardien, viivakoodien ja yhteisten toimintatapojen hyötyjä. Tavoitteena on pystyä automaattisesti tunnistamaan jokainen tuote, potilas, prosessi ja paikka. Ohjelman väliraportin mukaan GS1 standardien käyttöönotto tulee säästämään jokaiselle NHS sairaalalle keskimäärin kolme miljoonaa puntaa vuodessa sekä samalla parantamaan potilaiden hoitoa.

Sote-uudistukseen tehoa standardeilla

Suomessa sote-uudistus tulee muuttamaan terveydenhuollon toimintaperiaatteita ratkaisevasti. Tulevaisuudessa maakunnat vastaavat terveyspalveluiden tuottamisesta kuntien sijaan ja yksilöllä on vapaus valita palvelun tuottajan. Valtiolla tulee olemaan enemmän sananvaltaa palveluiden tuottamisessa, sillä suurin osa rahoituksesta kulkee sen kautta. Samalla on tarkoitus lisätä kansallista ohjausta digitaalisten ratkaisujen kehittämisessä. Tähän tarkoitukseen on jo perustettu kaksi kansallista ITC- palvelukeskusta.

Kaikki nämä muutokset edesauttavat yhteensopivien prosessien ja tietojärjestelmien kehittämistä. Jos järjestelmää ei kuitenkaan muuteta tukemaan globaaleja standardeja, ratkaisut tulevat jäämään vajavaisiksi. Ottamalla mallia Englannista myös Suomessa voitaisiin aidosti päästä kiinni koko toimitusketjun läpi valuviin hyötyihin.

Täältä saat lisätietoa NHS:n eProcurement strategiasta ja Scan4Safety ohjelmasta.

GS1 on maailmanlaajuinen ja voittoa tavoittelematon standardointiorganisaatio, joka työskentelee yhdessä terveydenhuollon palveluntarjoajien ja tavarantoimittajien kanssa potilasturvallisuuden edistämiseksi sekä toimitusketjun ja prosessien tehostamiseksi. Ota yhteyttä asiantuntijoihimme ja kysy lisää aiheesta tai tilaa tarpeisiinne räätälöity sisäinen koulutus.

Takaisin uutishuoneeseen

Ota yhteyttä

Roskapostin estämiseksi, ruksaa ylläoleva laatikko.