Ohje

Näin toteutat viivakoodin

GS1:n tunnistamisen standardien kuten viivakoodien avulla fyysinen tuote tai tavara yhdistetään sen digitaaliseen maailmaan. Tässä seitsemän kohdan listassa kerromme, mitä viivakoodin toteuttamisessa on hyvä huomioida.

1. Luo yksilöintitunnisteet GS1-yritystunnisteen avulla

Kaikki GS1-tunnisteet ja viivakoodit muodostetaan GS1-yritystunnisteen avulla. Voit tilata GS1-yritystunnisteen kätevästi verkkokaupastamme

Tutustu GS1:n yksilöinnin standardeihin, joita käytetään tunnisteiden luomiseksi muun muassa tuotteille, sijainneille ja osapuolille. Jos tarvitset GTIN-koodeja tai GLN-numeroita, niitä on helppo luoda, ylläpitää ja hallinnoida GS1 Rekisterissä.

 

2. Valitse merkintätyyppi

Vaatimukset viivakoodin tyypille riippuvat siitä, missä ja miten viivakoodi luetaan. Esimerkiksi:

  • Jos viivakoodi luetaan kassapäätteellä, tulee se merkitä EAN-13- tai EAN-8 viivakoodilla. Tulevaisuudessa myös GS1 2D-koodi toimii kassapäätteillä.
  • Jos viivakoodin pitää GTIN-koodin lisäksi sisältää lisätietoa, kuten eränumero tai parasta ennen päiväys, tulee merkitsemiseen käyttää GS1-128-, GS1 DataBar-, GS1 Datamatrix- tai EPC/RFID-tunnistetta tai GS1 2D-koodia GS1 Digital Link -standardin mukaisella tietosisällöllä.
  • Jos viivakoodi skannataan ulkona tai likaisissa olosuhteissa, ovat GS1 Datamatrix- tai EPC/RFID-tunniste sopivia, sillä ne ovat erittäin kestäviä. GS1 Datamatrix kestää kulumista paremmin kuin muut viivakoodit, ja se voidaan myös painaa suoraan metalliin. EPC/RFID-tunniste voidaan lukea suuremman etäisyyden päästä kuin viivakoodi.
  • Jos viivakoodi tulostetaan suoraan aaltopahville, on ITF-14-viivakoodi sopivin vaihtoehto. Tällöin tuotetta ei kuitenkaan voida lukea kassapäätteillä, eli merkintä ei sovi kuluttajapakkauksiin.

 

3. Määritä viivakoodin koko

Viivakoodin kokoon vaikuttaa valittu viivakoodityyppi, lukuympäristö sekä tulostusmenetelmä. Tietyillä tulostusmenetelmillä voi olla raja, miten pienenä viivakoodi voidaan tulostaa ilman laadun heikkenemistä. Myös skannausympäristö vaikuttaa koodin kokoon. Esimerkiksi:

  • EAN-13-viivakoodissa vähimmäiskoko on 29,83 mm x 18,28 mm ja enimmäiskoko 74,58 mm x 45,7 mm
  • EAN-8-viivakoodissa vähimmäiskoko on 21,38 mm x 14,58 mm ja enimmäiskoko 53,46 mm x 36,46 mm.

 

4. Lisää selkokielinen teksti

Mikäli viivakoodia ei saada skannattua, tulee sen sisältö olla luettavissa selkokielisen tekstin avulla. Alla standardista muutamia sääntöjä:

  • Fontin tulee olla selkeä ja helposti luettava.
  • EAN-13-viivakoodin selkokielisen tekstin tulee sijaita koodin alapuolella, mutta ITF-14- ja GS1-128-viivakoodeissa se voidaan sijoittaa myös koodin yläpuolelle.
  • Jos käytetään sovellustunnusta, selkokielisessä tekstissä se merkitään sulkujen sisälle. Sulkuja ei tule laittaa viivakoodin sisälle.

 

5. Valitse viivakoodin väri

Paras väriyhdistelmä viivakoodille on mustat viivat valkoisella taustalla. Mikäli haluat käyttää muita värejä, on tärkeää varmistaa, että viivakoodi on luettavissa ilman ongelmia. Joka tapauksessa viivakoodin on oltava tummalla värillä ja taustan vaalealla. Koska skannerit käyttävät usein punaista valoa, tulee punasävyistä, kuten punaista, pinkkiä, vaalean keltaista ja oranssia taustaa välttää.

Viivakoodin värit

 

6. Määritä viivakoodin sijainti

Viivakoodi tulee sijoittaa niin, että se on helposti luettavissa. Viivakoodin painamista tai liimaamista nurkkiin, taitteisiin, laskoksiin, saumoihin ja muihin epätasaisiin pintoihin tulee välttää.

Viivakoodin tulostussuunta vaikuttaa usein viivakoodin tulostuslaatuun. Tämä kannattaa ottaa huomioon tuotteen ulkoasun sekä viivakoodin sijainnin suunnittelussa.

 

7. Valitse viivakoodin toimittaja

Mikäli tarvitset suuren määrän etikettejä, joissa on sama viivakoodi tai haluat, että viivakoodi painetaan suoraan pakkaukseen, on hyvä ottaa yhteyttä mainostoimistoon tai painotaloon.

Mikäli tarvitset vain pienen määrän etikettejä, joissa on sama viivakoodi tai haluat merkitä lavoja, jolloin jokainen etiketti on erilainen, kannattaa tulostaminen hoitaa itse. Silloin voi olla hyvä olla yhteydessä tulostimien ja ohjelmien toimittajiin.

GS1 Rekisterissä voi muodostaa, tallentaa ja tulostaa viivakoodit. Varmista kuitenkin, että tulostuslaatu riittää viivakoodin skannaamiseen.